Wij zijn er even tussenuit! De apotheek is gesloten op donderdag 1 en vrijdag 2 mei.

Cipramil Impexeco Comp Pell 28 X 20mg Pip

Op voorschrift
Geneesmiddel
Ik weet dat dit product een voorschrift vereist.

Ik bevestig hierbij dat ik de bijsluiter heb gelezen en op de hoogte ben van het gebruik, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel. Ik verklaar het gevaar van overhaast gebruik van dit geneesmiddel te kennen en beloof het te gebruiken zoals voorgeschreven.

Onze Leveringsmethodes:

Afhaling in de apotheek

Levering aan huis of op je werk

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

  • Depressieve episode
  • Paniekstoornis met of zonder agorafobie
  • Obsessieve compulsieve stoornis (OCS)

Welke stoffen zitten er in Cipramil?

De werkzame stof in dit middel is citalopram (in de vorm van hydrobromide). Elke tablet bevat 20 mg citalopram (in de vorm van hydrobromide).

De andere stoffen in dit middel zijn:

Kern: maïszetmeel, lactosemonohydraat, microkristallijne cellulose, copovidone, glycerol 85%, natriumcroscarmellose, magnesiumstearaat. Omhulling: hypromellose 5, macrogol 400. Kleurstof: titaandioxide (E171).

Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?

Gebruikt u naast Cipramil nog andere geneesmiddelen, heeft u dat kort geleden gedaan of gaat u dit misschien binnenkort doen? Vertel dat dan aan uw arts of apotheker.

Sommige geneesmiddelen kunnen elkaars werking beïnvloeden, wat soms ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Informeer uw arts indien u één van de volgende geneesmiddelen gebruikt:

  • MAO-remmers (een andere groep van geneesmiddelen tegen depressie of de ziekte van Parkinson) waaronder fenelzine, iproniazide, isocarboxazide, nialamide, tranylcypromine, linezolide (een antibioticum) en moclobemide. Als u één van deze geneesmiddelen genomen hebt, dan moet u 14 dagen wachten vooraleer een behandeling met Cipramil te starten. U moet één dag wachten na het stoppen van de inname van moclobemide alvorens te starten met Cipramil. Na het stopzetten van de behandeling met Cipramil moet u 7 dagen wachten vooraleer u ook maar één van deze geneesmiddelen mag innemen.

  • Geneesmiddelen die selegiline (irreversibele MAO-B inhibitor) bevatten want het risico op bijwerkingen wordt verhoogd. De dosis selegiline mag niet hoger zijn dan 10 mg per dag. Selegiline wordt gebruikt in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

  • Lithium (gebruikt bij de preventie en de behandeling van manisch-depressieve stoornissen) en tryptofaan.

  • Imipramine en desipramine (beide gebruikt voor de behandeling van depressie)

  • Metoprolol (gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en/of hartaandoeningen). Het metoprololgehalte in het bloed kan stijgen, maar een versterkte werking of bijwerkingen van metoprolol werden niet aangetoond.

  • Sumatriptan en soortgelijke geneesmiddelen (gebruikt tegen migraine), tramadol en soortgelijke geneesmiddelen (opioïden gebruikt als sterke pijnstiller) verhogen het risico op bijwerkingen. Mocht u ongewone symptomen ervaren bij het gebruik van deze combinatie, raadpleeg uw arts.

  • Cimetidine, lansoprazol en omeprazol (ter behandeling van maagzweren), fluconazol (ter behandeling van schimmelinfecties), fluvoxamine (antidepressivum) en ticlopidine (ter vermindering van het risico op infarcten). Deze middelen kunnen leiden tot een verhoogd bloedgehalte aan citalopram.

  • Alle geneesmiddelen die de bloedstolling beïnvloeden, zowel als effect en als neveneffect.

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben. Niet iedereen krijgt daarmee te maken.

Sommige patiënten hebben volgende ernstige bijwerkingen gemeld:

Let op! Indien u één van de volgende bijwerkingen krijgt, moet u de behandeling stoppen en onmiddellijk contact opnemen met uw arts:

  • Hoge koorts, opgewondenheid, verwardheid, beven en plots samentrekken van de spieren; dit kunnen tekenen zijn van een zeldzame aandoening, serotoninesyndroom. Deze aandoening werd gerapporteerd bij het gebruik van verschillende antidepressieve geneesmiddelen.

  • Als u een opzwelling van de huid, de tong, lippen of gezicht waarneemt, of wanneer u moeilijkheden heeft om te ademen of te slikken (een ernstige allergische reactie).

  • Ongewone bloedingen, waaronder bloedingen van het maag/darmstelsel.

Zeldzame maar ernstige bijwerkingen (bij minder dan 1 op 1.000 personen):

Let op! Indien u één van de volgende symptomen opmerkt, moet u de behandeling stoppen en onmiddellijk contact opnemen met uw arts:

  • Hyponatriëmie: verlaagde hoeveelheid van natrium in uw bloed wat aanleiding kan geven tot vermoeidheid, verwarring en spiersamentrekkingen.

  • Een snelle, onregelmatige hartslag, flauwvallen. Dit kunnen symptomen zijn van een levensbedreigende verwikkeling "Torsade de pointes" genaamd.

Over het algemeen zijn de ongewenste effecten echter matig ernstig en verdwijnen meestal na enkele dagen behandeling. Wees er u tevens van bewust dat sommige effecten ook symptomen van uw ziekte kunnen zijn en dus zullen afnemen zodra u zich beter begint te voelen.

Gaat het om hinderlijke bijwerkingen of duren ze meer dan twee weken, breng uw arts er dan van op de hoogte.

Wanneer mag u Cipramil niet gebruiken?

  • U bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van deze bijsluiter.

  • Als u een andere groep van geneesmiddelen tegen depressie, de zogenaamde niet-selectieve remmers van de mono-amino-oxydasen (MAO-remmers) inneemt waaronder fenelzine, iproniazide, isocarboxazide, nialamide, tranylcypromine, moclobemide (voor de behandeling van

  • Indien u in het verleden reeds last had van hartritmestoornissen, al dan niet aangeboren. Deze hartritmestoornissen worden vastgesteld op een ecg (elektrocardiogram, een onderzoek van de hartfunctie).

  • Indien u geneesmiddelen inneemt voor de behandeling van hartritmestoornissen of geneesmiddelen die het hartritme kunnen beïnvloeden (zie rubriek "Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?")

Volwassenen

  • Startdosering: 20 mg/dag
  • De dosis wordt na 2 weken trapsgewijs opgedreven tot 40 mg/dag
  • Startdosering: 10 mg (1/2 tablet) per dag gedurende één week, daarna 20 mg/dag
  • Optimale dosering: 20 mg tot 30 mg/dag
  • Maximale dosering: 40 mg/dag
  • Startdosering: 20 mg/dag
  • De dosis wordt trapsgewijs opgedreven tot 40 mg/dag

Toedieningswijze

  • Eenmaal daags, op om het even welk moment van de dag
  • Tijdens of buiten de maaltijden
CNK2990869
OrganisatiesImpexeco
MerkenImpexeco
Breedte65 mm
Lengte144 mm
Diepte21 mm
Hoeveelheid verpakking28
Actieve ingrediëntencitalopram hydrobromide
BehoudKamertemperatuur (15°C - 25°C)